VILLA SCHINDLERA
Kompleks biurowy

  • FUNKCJA biurowa
  • ROK 2015
  • KLIENT PRYWATNY
  • POWIERZCHNIA 2 000 m²

OPIS PROJEKTU

Projekt zakłada rozbudowę przedwojennej willi Oskara Schindlera o nową część biurową. Oba budynki zostały ze sobą połączone przewiązką, która jest też wejściem głównym to całego kompleksu. Sama willa jest odrestaurowana zgodnie z wytycznymi konserwatora zabytków.  Została też dostosowana do aktualnych wymogów warunków technicznych. Nowa część nawiązuję charakterem do otoczenia i odwołuje się do industrialnej tożsamości Zabłocia. Budynek ma sześć kondygnacji, które powierzchniowo zmniejszaj się do dołu. Odcięcia całej elewacji odsłania wejście na dziedziniec wejściowy. Ścian szklany są dodatkowo pochylone, redukując w ten sposób ilość promieni słonecznych dostających się do wnętrza budynku. Całość konstrukcji wykonany jest w technologii żelbetowej, słupowo­płytowej. Kolumny mają kształt kielichów, w których ukryte jest oświetlenie. Reszta instalacji poprowadzona jest pod podłogą podniesioną. Takie rozwiązania pozwala wyeksponować sufit i charakterystyczną formę elementów konstrukcji.

SCHEMAT IDEOWY

schemat ideowy

RZUTY

WIDOKI

widok
widok
widok
widok
widok
widok
widok
widok

WIZUALIZACJE

wizualizacja wizualizacja

AUTORZY

WOJCIECH GAJEWSKI
ŁUKASZ GNIEWEK
BARTŁOMIEJ POPIELA