MAZOWSZE
Aparthotel

  • FUNKCJA Mieszkalna Hotelowa
  • ROK 2015
  • KLIENT Prywatny
  • POWIERZCHNIA 6 000 m²
  • STATUS koncepcja architektoniczna

OPIS PROJEKTU

Wyjątkowa lokalizacja projektowanych budynków stoi u genezy przyjętej formy architektonicznej. Widok na Zalew Zegrzyński jest podstawowym atutem lokalizacji. Zapewnienie dobrego widoku z mieszkań na wodę było priorytetem przy projektowaniu. Przyjęte rozwiązania sprawiają, że wszystkie mieszkania mają widok na zalew.

Ze względu na orientację względem stron świata, przy wytycznych Inwestora wymagających większości mieszkań 2 pokojowych, oraz ze względu na geometrię działki i wytyczonych linii zabudowy, nieracjonalne byłoby przyjęcie zabudowy równoległej do linii brzegowej. Zabudowa taka, pociągałaby konieczność projektowania małych mieszkań jako, jednostronnych o południowej wystawie i znacznej ilości dużych mieszkań południowo – północnych (dwustronnych), przy klatkowym układzie budynku. Niemożliwe byłoby przy takiej zabudowie osiągnięcie: wymaganej struktury mieszkań przy oczekiwanej powierzchni Pum.

Po wielu analizach różnego typu układu zabudowy na działce, stwierdzono, że maksymalizację powierzchni Pum, przy osiągnięciu jednocześnie wymaganej struktury mieszkań zapewni zabudowa ukształtowana na działce w literę „F”, o dwóch skrzydłach budynku na osi północ-południe, „punktowcu” przy ulicy Drewnowskiego i łącznikach w głębi działki.

Większość mieszkań można przy takim układzie zaprojektować jako 2 –pokojowe, (ok. 40 m²), przy czym, poprzez budowę fasad zapewniono widok na Zalew Zegrzyński zarówno z sypialni jak i z pokoju dziennego każdego mieszkania.

Fasady ukształtowano w dużej części zabudowy w charakterystyczny zygzak, uformowany przez ukierunkowanie ścian przeszklonych w kierunku wody, zaś masywnych – od strony północy. Oprócz poprawienia widoku na wodę, jednocześnie zapewniono ponadstandardową intymność mieszkań, gdyż ukształtowanie fasad utrudnia wgląd w mieszkania z innych mieszkań. Większość mieszkań poprzez charakterystyczne ukształtowanie fasad ma orientację południowo – wschodnią lub południowo – zachodnią (a więc preferowane przez Klientów). Największe mieszkania, dwupoziomowe (z antresolą) i wyjściem na zielony dach, zostały zaprojektowane na najwyższej kondygnacji. Duże mieszkania zajmują również narożniki budynków od strony linii brzegowej.

Każde z mieszkań ma balkon , taras lub ogródek pozwalający cieszyć się z atrakcyjnego otoczenia zabudowy.

Piony komunikacyjne z windami i klatkami schodowymi umieszczono od strony północnej. Cały kompleks wymaga zaledwie trzech klatek schodowych i wind, co wpływa pozytywnie i na „efektywność” układu i na obniżenie kosztu budowy.

Część usługowo – rekreacyjna została zlokalizowana na dwóch poziomach. Strefa wejściowa, lobby, restauracja znajdują się na poziomie 0. Pozostałe funkcje: basen, siłownia, strefa spa została przeniesiona na poziom -1. Taki układ pozwolił na zwiększenie powierzchni użytkowej mieszkań a  dzięki korzystnemu ukształtowaniu terenu – skarpie zachowujemy widok na Zalew Zegrzyński także z kondygnacji -1. 

Projekt ma rozpoznawalny, indywidualny charakter, który pomoże w budowaniu strategii marketingowej i sprzedaży lokali. 

 

LOKALIZACJA

lokalizacja

SCHEMAT IDEOWY

schemat ideowy

RZUTY

ELEWACJE

WIDOKI

widok
widok
widok
widok
widok
widok

WIZUALIZACJE

wizualizacja wizualizacja

AUTORZY

Łukasz Gniewek
Wojciech Gajewski
Bartłomiej Popiela
Piotr Żabicki

AUTOR WIZUALIZACJI

PEAK